Värsta sortens drog???

Varför har plantan Cannabis ett sådant dåligt rykte. En av anledningarna kan vara USA:s klassificering av substansen.

För att bidra till att motverka användandet av Cannabis klassades den år 1970 som en ’Schedule 1’ produkt. Detta betyder att plantan inte hade några medicinska effekter och kunde vara skadlig.

’The Controlled Substances Act’ heter den indelning som klassificerar in olika substanser efter säkerhet samt vad som kan vara berusande och beroendeframkallande. Dessa ämnen delas in i fem nivåer. Schedule 1, 2, 3, 4 och 5. Klassificeringen beror på om substansen är beroendeframkallande, berusningsframkallande samt vilken skada den kan göra i kroppen, eller snarare hur beroendeframkallande den kan bli. Man väger nyttan med risken, helt enkelt. Eller kanske inte helt enkelt ändå!

Schedule 1 avser ämnen som helt anses sakna medicinskt värde och som anses vara högriskprodukter för missbruk. Farliga grejer utan medicinska effekter, alltså! Exempel är LSD, heroin och ecstasy, och märkligt nog Cannabis Sativa.  

Schedule 2 avser ämnen som har en viss medicinsk effekt eller ett visst medicinskt värde, men det finns en hög risk för beroende. Exempel är kokain.

Schedule 3 avser substanser som har låg till medel risk för beroende. Exempel är anabola steroider.

Schedule 4 avser substanser med låg risk för beroende, även om risken finns. Hit hör Valium (diazepam). 

Schedule 5 är den mildaste klassificeringen, med liten risk för missbruk. Produkter som innehåller begränsade mängder av vissa förbjudna ämnen eller narkotika. Exempel är hostmedicin innehållande kodein, smärtlindrande eller preparat mot diarré.

Man kan höja på ögonbrynen när man läser att Cannabis är klassificerad i den farligaste kategorin medan många andra tunga mediciner eller droger klassificeras i en lägre kategori. Dessutom finns det mediciner på marknaden idag, både i USA och inom EU som innehåller cannabinoider. Hur hänger det ihop egentligen?

Men hur kan den då ha klassificerats som en Schedule 1?

Anledningen beror på att när dessa stadgar klubbades igenom, fanns redan många produkter på marknaden. När en liknande produkt dök upp hamnade de automatiskt i samma kategori som de befintliga, likartade produkterna. Problemet med Cannabis var att det inte fanns några liknande produkter på marknaden. Därför hamnade Cannabis i värstingkategorin, Schedule 1. Uppenbarligen är det näst intill omöjligt att förändra klassificeringen, varför Cannabis fortfarande räknas som en värsting till drog i USA.

Fastän det inte finns några dokumenterade dödsfall av Cannabis.

Faktum är att Cannabis inte påverkar de delar av hjärnan som kontrollerar andningen, hjärtat eller kroppstemperaturen. För att dö av cannabis måste en person inta 1500 ’Pounds’ vilket motsvarar ca 680 kilo och det måste ske inom 15 minuter. (Detta enligt boken Weed: The Users guide. ) 

Så alltså inte dödsfarlig… men helt utan nytta enligt denna klassificering. Men inte enligt många andra källor. Läs några av våra andra poster och bilda dig en egen uppfattning. Börja med den om det Endocannabinoida Systemet.

Kanske är just du en av dem som vågar lämna stigen… och faktiskt testa oljan!