Tjernobyl – vad har det med min CBD-olja att göra?

Varför måste jag vara så petig med mitt val av olja?

Svaret är att det måste du inte. Inte för min skull, men du borde vara det – för din skull.

Minns du Tjernobyl? Som Gävlebo 1986 så gör jag det tydligt. Vilken katastrof.

Cesium har en halveringstid på 30 år och en area motsvarande halva Luxemburg har klassats som ”off limits” för människor samt för odling. Radioaktiviteten är för hög.

Visst, men vad har detta med min CBD-olja att göra, undrar du?

Förhoppningsvis ingenting, men …

Hampa-plantan är en bioackumulator och har en enorm förmåga att suga upp ämnen i jorden där den växer. Fantastiskt om det är en god jord med goda mineraler i. Mindre bra om den odlas på mark som innehåller tungmetaller, bekämpningsmedel, gödningsmedel eller… radioaktivitet.

Det har visat sig att det finns växter som kan rena jorden. Att använda växter för att rena jorden från föroreningar, exempelvis cesium, kallas på engelska Phytoremediation. Där har hampa visat sig vara en baddare på att rena jorden effektivt och snabbt.

Visste du att det odlats hampa kring Tjernobyl. Dock är ju den plantan rik i cesium och måste tas omhand för att förstöras. Ingen hampa du vill ha i din CBD olja.

Hampa är ju en miljöhjälte. Och fastän den hampa som odlas kring Tjernobyl förstörs, aktualiseras ändå frågan: Vad ska jag tänka på när jag köper min olja?