Nya Spelregler upprör

Hampasituationen är förvirrande inom EU. Man kan nästan att säga att hampaindustrin har slagit bakut och när man luskar lite djupare går det att förstå varför.

År 1998 fick hampaindustrin en skriftlig konfirmation från EUs PAFF (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed). Bekräftelsen sade att hampans blomma och blad var godkända som mat. Detta skedde med motiveringen att hampa hade varit en del i den mänskliga matkedjan i millennium. Att argumentera att blad och blomma i maten skulle vara ny mat, s.k. novel food, ansågs vara både ologiskt och felaktigt. Det Europeiska Industrihampa förbundet (EIHA) ställer sig frågan idag om hur mat som klassificerades som laglig för 20 år sedan, plötsligen inte längre är laglig.

Bekräftelsen från PAFF var uppmuntrade för industrier och företag och påverkade många affärsbeslut de kommande 20 åren. Med den skriftliga bekräftelsen från EU år 1998 i bakhuvudet valde säkerligen många att satsa på företagande inom just hampaindustrin som nu plötsligt möts av helt andra regler än de som tidigare utlovas. Plötsligen ändrades spelreglerna och CBD skulle klassas som otillåten Novel food. Ett märkligt beslut med tanke på tidigare löfte och på hur länge plantan har använts.

Så vad betyder allt detta?