Vad innehåller oljan?

CBD-olja innehåller drygt 400 aktiva komponenter och består av av vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror, terpener och flavonider.  Dessutom innehåller CBDolja klorofyll, fibrer och slutligen, det superämne som skiljer Cbd-oljan från alla andra kosttillskott, cannabinoiderna.

Hampaväxten är intressant då den innehåller en stor mängd naturliga cannabinoider. Antalet cannabinoider varierar mellan olika typer av plantor men det finns över 100 cannabinoider.

Cannabisplantan innehåller mer än 200 terpener. Den unika kombinationen mellan fytocannabinoider och terpener är avgörande för effekten av oljan.

Låt oss ta oss en närmare titt på vad som faktiskt finns i CBD-olja.

Vitaminer

Hampaolja innehåller en mängd vitaminer.

Vitamin A

Vitamin B: närmare bestämt B1, B2, B3, B6 och B12

Vitamin C

Vitamin E

 

Mineraler

Hampaoljan är sprängfylld med mineraler, såsom Zink, Kalium, Kalcium, Selen, Fosfor,  Mangan, Magnesium och Järn.

Fettsyror

I oljan, närmare bestämt fröet, finns både fettsyrorna Omega 3 och Omega 6.  I dag får vi lättare i oss Omega 6 medan vi nästan alltid får i oss för lite Omega 3. I hampaolja är balansen mellan Omega 3 och Omega 6 mycket bra. Denna ratio ska optimalt vara 3:1, för människokroppen, vilket den också är i Hampaoljan.

Vid intag av Omega 6 bör man se till att det är rätt typ av fett vi får i oss. GLA (Gamma Linolenic Acid) är nyttig och finns så klart i Hampa.

Men kanske viktigast av allt är att endocannabinoider produceras naturligt i kroppen från just Omega-3 fettsyror.

Brist på Omega 3 har i studier visat ge dysfunktionella endocannabinoida receptorer. En kronisk brist på Omega-3 skulle kunna förklara behovet av CBD. Det skulle även kunna förklara alla olika upplevelser som folk vittnar om gällande Hampaolja eller CBD-olja. Medan somliga får enorm effekt redan från första droppen, kan det dröja nog så länge innan andra känner effekt. Vissa känner några direkta förändringar alls.

Fibrer

Hampa innehåller fibrer, vilket sägs vara bra om man vill ha ner sitt höga kolesterolvärde. Fiber är viktigt för tarmarna och sägs till och med kunna förebygga tarmcancer.

Aminosyror

Hampa är en av få växter som innehåller samtliga 20 aminosyror. Hampa innehåller alltså de 9 essentiella aminosyrorna som kroppen inte själv klarar av att producera, samt de 11 den kan.

Vad finns mer i oljan?

Förutom de ämnen du precis läst ovan innehåller oljan både flavonider, terpener och saponiner. Dessa beståndsdelar är något mindre kända än vitaminer och mineraler men icke desto mindre har de en del positivt att komma med.

Flavonider

Flavonider är en grupp kemiska föreningar som bland annat verkar som antioxidanter i kroppen. De viktigaste flavonider är Quercetin, Apigenin och Cannafalvin A.

Terpener

Terpener är organiska kolväten i Hampan och ger denna växt dess smaker. Cannabis plantan innehåller mer än 200 terpener och dessa har många hälsoeffekter, utan biverkningar. Terpener fungerar skyddande för växter men kan även påverka människokroppen. Terpener kan interagera med cellreceptorer och neuroreceptorer i kroppen, på samma sätt som CBD och THC. Dessutom kan neurotransmittorernas nivåer påverkas.

Varje hampastam kommer med en speciell terpenprofil. De 4 terpener som finns i störst koncentration i cannabisplantan är: Limonene, Caryophyllene, Linalool och Myrcene.

Saponiner

Saponiner är fytokemikalier som finns i merparten av grönsaker, bönor och örter. Plantorna producerar saponiner för att bekämpa parasitinfektioner. När människor äter saponiner, så verkar detta också hjälpa vårt immunsystem och skydda oss mot virus och bakterier.