Entourage Effekten

Entourage-effekten kan liknas med 1 + 1 = 3. En cannabinoid ger hälsosamma effekter i kroppen, en annan cannabinoid ger också hälsosamma effekter i kroppen, men tillsammans ger de ännu större hälsomässiga effekter i kroppen. Om man då lägger till alla cannabinoider som finns i plantan samt lägger in alla vitaminer, mineraler, proteiner, aminosyror, fettsyror, flavonider och terpener och även klorofyll som finns i en Full Spectrum Olja, får man en sammanlagt effekt som är större än dess enskilda beståndsdelar. Detta är den så kallade entourage effekten. Ämnena samverkar och ger en synergieffekt och de fördelaktiga egenskaperna förstoras.

Därför förespråkar många en så kallad Bred Spectrum Olja snarare än en isolerad CBD-olja. Många experter inom området rekommenderar också Full Spectrum Olja som det bästa sättet att få i sig CBD, (eller någon av de andra cannabinoiderna också för den delen). Dock är THC narkotikaklassat och när denna beståndsdel är borttagen kallas oljan Bred-Spectrum och inte Full spectrum. Man får vad som på engelska kallas ”a wide therapeutic window” (det kan översättas med en terapeutisk bredd). Sedan pratas också att med WHOLE PLANT CANNABIS ger än större effekt än summan av dess delar.

Och med tanke på att man inte har forskat på mer en ett antal cannabinoider (av de ca 144 man känner till), och där funnit enastående effekter hos var och en av dessa cannabinoider, borde det finns ett stort mörkertal gällande ytterligare hälsoeffekter hos de cannabinoider man ännu inte forskat på.