Vad mer kan hjälpa mitt EC-system?

Träning

Att träna och röra på sig är bra för EC-systemet. Det är inte nödvändigt att köra intensiv tabata eller HIIT träning. Aerobisk träning utan mjölksyra trösklar har visat sig vara bra för att boosta EC-systemet. Och efter passet, varför inte lite salva på uttröttade muskler eller leder?

Mat

Vi kan stoppa i oss en hel del saker som boostar det endocannabinoida systemet.

Essenssiella fettsyror är en av dessa.

Eftersom kroppen tillverkar sina kroppsegna cannabinoider ifrån fettsyror. Enter: Omega 3-fettsyror! För att CB1 receptorer ska utvecklas är Omega3-fettsyror absolut nödvändiga.

Och var hittar man dessa? Jo, bland annat i Hampa, där de finns i rikt mängd, särskilt i fröna, men återfinns även i valnötter, anschovis (någon som kan stava det?), linfrö, sardiner, chia-frön, fiskolja.

Vitamin C – allas vår superhjälte kan också förbättra kroppens upptag av fytocannabinoider. Det är värt att nämnas att till skillnad från andra däggdjur kan vi inte producera vitamin C i kroppen utan det måste tillsättas utifrån.

Choklad

Är det verkligen sant? Kan choklad optimera vårt EC-system? Säg ja, säg ja. Säg ja!

Ja! Tydligen är det så. Goda nyheter alltså. Men det gäller mörk choklad och kakao.

Kryddor

Det finns även kryddor som innehåller beta-carofyllen. Beta carofyllen är en terpen och kan alltså öka EC-systemets funktion.

Exempel på var man kan hitta denna terpen är kanel, svartpeppar, oregano, humle och så klart i cannabis plantan.

Te (lat. Camelia Sinensis), en art i familjen teväxter, innehåller också beståndsdelar som bade hindrar endocannabinoiderna att brytas ned samt även stimulerar CB1 receptorer. 

Att dricka te av Echinacea eller Gurkmeja kan vara en god idé eftersom deras molekylära struktur kan hjälpa CB-receptorerna, och höja nivåerna av kroppsegna cannabinoiderna.

Och så klart CBD!