CBD och Omega 3

I hampaoljan, närmare bestämt i fröet, finns både fettsyrorna Omega 3 och Omega 6. I dag får vi lättare i oss Omega 6 medan vi nästan alltid får i oss för lite Omega 3. Balansen emellan dessa 6 är viktig och ration ska optimalt vara 3:1, för människokroppen, vilket den också är i Hampaoljan.

Omega 3 kan hjälpa till att stötta den endocannabinoida signaleringen i kroppen. Detta eftersom kroppen tillverkar sina endocannabinoider av omega-fettsyror.

Omega 6 sägs kämpa mot inflammation, högt blodtryck och osteoporos (benskörhet). Vid intag av Omega 6 bör man se till att det är rätt typ av fett vi får i oss. GLA, eller Gamma Linolenic Acid är nyttig och finns så klart i Hampa.

Omega 3 är viktig eftersom den sänker nivån av triglycerider i kroppen, och därmed minskar risken för hjärtinfarkt. Omega 3 är också antiinflammatorisk och har visat sig effektiv att minska smärta i leder och även stelhet som följer av ledproblem och sägs vara bra att äta vid astma. Det finns de som hävdar att Omega 3 kanske till och med kan hålla Alzheimers, eller diabetes 3 som den även kallats, borta. Slutligen sägs Omega 3 vara bra vid både ADHD och depression.

Men kanske viktigast av allt är att endocannabinoider produceras naturligt i kroppen från just Omega-3 fettsyror. Brist på Omega 3 har i studier visat ge dysfunktionella endocannabinoida receptorer.

För en person vars endocannabinoida receptorer är dysfunktionella, kanske inte cannabinoider är lösningen på problemet. Kanske behövs Omega 3 för att kroppen ska kunna få igång systemet?

Det som är viktigt att känna till är att Omega 3 och endocannabinoider är beroende av varandra.

Eftersom väldigt många har ett överskott av Omega-6, eller ett underskott av Omega-3 kan detta även resultera i att dessa personer förmodligen också en sämre produktion av endocannabinoider. Om receptorerna inte fungerar optimalt får heller inte hampaoljan riktigt den effekt som den skulle kunna få. Om vi då ökar intaget av Omega-3 och får en bättre balans medan Omega-3 och Omega-6, kan effekten av hampaoljan bli betydligt bättre.

Studier har visat att endocannabinoider som produceras när kroppen metaboliserar omega-3, har tumör-bekämpande egenskaper. Bara detta kan få en intresserad av såväl Omega 3 som cannabinoider, eller hur!